Oare pot să fac asta?

Cu toții am visat încă de mici să devenim cineva anume, dar oare câți ne-am păstrat acel vis? Anumite contexte poate ne-au făcut să credem că e prea greu sau că nu merită efortul. Și totuși, undeva a rămas un regret…

Când vine vorba de visurile tale nu e atât de ușor să ți le îndeplinești. Nu există un plan prestabilit ca atunci când construiești o casă, de exemplu. Recent am descoperit că există un dicționar de construcții, dar un dicționar sau un ghid de visuri încă nu s-a realizat. Fiecare are propria variantă, dar aceasta nu se aplică pentru toată lumea.

Că tot am adus vorba de case, o să vă zic cum aș vrea să fie casa mea la un moment dat. Îmi doresc o casă eficientă energetic. Ce înseamnă asta? Este o casă care reduce cât de mult poate energia neregenerabilă și respectă natura, lucru foarte important pentru mine. Mereu am protejat mediul înconjurător și am încercat să îi îndemn și pe alții să facă la fel. Dacă vă surâde ideea unei astfel de case, cei de la AIA Proiect vă pot ajuta cu tot procesul.

Cu siguranță, realizarea unei case se află în visurile celor mai multe persoane. Eu, cel puțin, mai am așa momente în care mă gândesc la cum aș vrea să arate. Dar până la a avea casa visurilor mele mi-am propus altceva.

Cel mai mare vis al meu

În urma activităților de voluntariat am realizat că îmi place să am ceva de spus și să le transmit și altora cunoștințele mele. Îmi place ca oamenii să aibă ce învăța de la mine și în același timp îmi doresc să am ce să le ofer. De fiecare dată când am fost pusă în situația de a transmite mai departe ce am învățat eu, am simțit că fac ce trebuie și că pot face asta mai des. 

Așa că, în momentul de față, cel mai important obiectiv al meu este să devin profesor. Îmi doresc să fiu un profesor-exemplu, care să nu fie uitat prea repede. Am întâlnit câțiva profesori care mi-au devenit modele și am zis că vreau să fiu ca ei. Știu că este cale lungă pentru a deveni un adevărat dascăl, dar lucrez la visul meu în fiecare zi.

Aș vrea să fiu profesor universitar deoarece în acest fel timpul mi-ar permite să lucrez în domeniul conex cu materiile pe care aș putea să le predau. De aceea, în primul rând, îmi doresc să fiu un adevărat profesionist în domeniul în care activez acum pentru a avea ce să le transmit studenților. 

Consider că, un profesor nu poate să fie doar profesor pentru că s-ar plafona în cunoștințele pe care le are. Societatea evoluează, iar fiecare generație de studenți are alte nevoi. Toate domeniile evoluează și studenții trebuie să fie la curent cu ultimele descoperiri încă din facultate. Un lucru pe care îl apreciez foarte mult la programul de masterat pe care îl urmez este faptul că avem tot timpul informații actuale, lucru pe care în facultate nu l-am regăsit.

Cum muncesc pentru visul meu

Mă gândesc aproape zilnic la momentul în care voi putea face acest lucru. Știu că mai este mult până acolo, însă, cred cu tărie că îmi voi îndeplini acest vis pentru că simt că mă reprezintă. 

Concret, în momentul de față încerc să acumulez cât mai multă informație de la master. Îmi place atât de mult ce facem, încât prietenii mi-au zis că exagerez cu bucuria și implicarea. În fiecare zi citesc tot ce prind despre social media și încerc să fiu la curent cu ultimele noutăți. Dacă nu reușesc să citesc, am un folder în care îmi salvez totul și atunci când sunt undeva și trebuie să aștept profit de timp și lecturez.

Mi-am propus să citesc și cele mai cunoscute cărți de marketing pentru a avea și o bază teoretică. Eu nu am urmat un program de licență în domeniu și acum simt că trebuie să recuperez mult, dar acest lucru nu este imposibil.

Pe lângă învățare, practica este foarte importantă. Încerc să aplic tot ce aflu în proiectele pe care le am și să măsor rezultatele. Experimentez în fiecare zi și asta îmi oferă satisfacția că voi ajunge acolo unde îmi doresc.

Deja știu ce temă vreau să abordez la doctorat și nu mai am răbdare să ajung acolo. 

Un vis pe care am reușit să mi-l împlinesc

Sunt foarte mândră că pot spune acest lucru. În sufletul meu mereu mi-am dorit să fiu artistă, însă nu am găsit, încă, acel lucru care să mă facă să mă simt cu adevărat artistă. În același timp, îmi place să fiu înconjurată de oameni care fac artă și să îi ajut dacă pot. 

În primul an de facultate am fost voluntar în cadrul unui festival de teatru. M-am simțit de-a locului din prima clipă. Un an mai târziu coordonam acest festival și eram unul dintre cei doi oameni responsabili de tot. Am realizat acest vis alături de un prieten foarte drag, care mi-a fost alături în toată nebunia încă din prima clipă.

Cum am reușit să fac acest lucru

Procesul de alegere al celor doi coordonatori a constat în scrierea unei strategii și prezentarea acesteia în fața conducerii organizației sub umbrela căreia se desfășoară festivalul, plus întrebările aferente prezentării.

În prima zi după ce am dat toate restanțele m-am apucat să îmi pun într-un document toate ideile pe care le strânsesem. Timp de o lună m-am văzut aproape zilnic cu coechipierul meu pentru a pune la cale strategia. Urma o ediție aniversară, așa că trebuia să venim cu ceva special. Zile întregi am dezbătut toate situațiile posibile și am dat tot ce era mai bun din noi. Țin minte că ne-am contrazis două ore pe prețul unui flyer, deci vă dați seama cât de riguroși am fost. 

Am terminat strategia cu o săptămână înainte de deadline și eram foarte siguri pe ideile noastre. În ziua prezentării eu am fost plecată din țară și noi nu am putut fi împreună fizic acolo. S-a văzut această diferență și prin urmare rezultatul nu a fost unul fericit, însă nicio echipă nu luase proiectul. Așa că, procesul s-a reluat și a doua oară a fost cu succes pentru noi. După aflarea veștii nu știam în ce ne băgăm pentru că niciunul nu mai făcuse asta înainte, dar atunci visul nostru abia începea și a fost cel mai tare lucru pe care l-am făcut în studenție.

Concluzia acestei experiențe

Am învățat foarte multe lucruri în urma celor nouă luni de coordonare a echipei. Am povestit aici mai pe larg această experiență. Pe scurt trei lucruri cu care am rămas sunt:

  1. Dacă îmi pun în cap că vreau să fac ceva, pot să o fac.
  2. Oamenii din jur sunt foarte importanți. Trebuie să le arăți că îți pasă de ei și să le apreciezi eforturile, iar la rândul lor îți vor oferi toată energia de care ai nevoie.
  3. Sentimentul de la final nu se compară cu ce ți-ai imaginat inițial. Mulțumirea din suflet e mult mai mare și merită toate nopțile nedormite.

Dacă avansezi cu încredere în direcţia visurilor tale, vei cunoaşte un succes neobişnuit în vremuri obişnuite.

Henry David Thoreau

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.

No Comments Yet

Comments are closed