MO – filmul care vorbește despre o realitate pe care ne este greu să o conștientizăm

Lucrul care mi-a plăcut întotdeauna la filmele românești este că prezintă realitatea noastră pe care de multe ori ne este greu să o conștientizăm și avem tendința de a face anumite lucruri care știm că nu sunt corecte doar pentru că și alții fac la fel. MO este un film despre abuzul de putere și sentimentele de adrenalină pe care mulți tineri le au.

Pe scurt despre acțiunea filmului

Două studente la Cibernetică încearcă să copieze la cel mai greu examen al lor. Profesorul o prinde pe una dintre ele și îi ia telefonul. Pentru a-l recupera, MO îl sună pe acesta și stabilesc o întâlnire în Centrul Vechi. Acolo profesorul le invită pe MO și prietena ei, Vera, în apartamentul lui.

Ajunși acasă, profesorul le oferă fetelor o atmosferă relaxantă în care încearcă să le afle pasiunile. Dezbat colecția sa impresionantă de filme și muzica pe care o ascultă. MO observă că profesorul are aceleași gusturi ca ale ei. Discută destul de mult, chiar cântă împreună o melodie, iar în final ajung în dormitor. Aici profesorul își arată fața abuzivă și îi spune lui MO „Nu știai pentru ce ai venit?”.

Chiar dacă MO refuză actul sexual, profesorul nu este de acord. Vera, care prevăzuse această întâmplare mai devreme încearcă să își salveze prietena. Filmul are un final deschis.

Ce vrea să transmită filmul?

Trebuie să știți că filmul a fost inspirat dintr-un caz real în care un profesor abuza fete într-o cameră de cămin. Una dintre ele l-a înregistrat, iar replica de mai sus era folosită de acesta. 

Filmul vrea să ne facă să conștientizăm anumite lucruri despre societatea noastră precum abuzul de putere și violul. Mi-a plăcut faptul că au existat multe sesiuni de Q&A după film în mai multe orașe din țară și chiar în facultăți au fost organizare întâlniri cu studenții pentru a discuta despre abuzul sau hărțuirea sexuală. Cred că, acesta este rolul filmului, conștientizarea abuzurilor. Am participat la Q&A-ul de la avanpremiera organizată la Elvire Popesco și la întâlnirea cu studenții din ASE.

În cadrul acestora, am aflat că 55% dintre români cred că violul poate fi justificat. În film există o linie fină între ceea ce MO este de acord să facă și momentul în care refuză, iar profesorul devine agresiv. Sper că oamenii vor înțelege acest lucru și care este mesajul pe care filmul vrea să îl transmită publicului. Este simplu să zici că „și-a căutat-o”, când de fapt realitatea este alta. 

MO a generat multe discuții referitoare la acest subiect dificil și cred că a apărut într-un moment culminant al societății noastre. După cazul Caracal au tot apărut dezbateri pe aceste teme, iar multe victime au conștientizat că au fost supuse unor abuzuri și au povestit experiențele lor care nu au fost deloc ușoare. Acum, cel mai important este să luăm cu toții atitudine și să ne oferim siguranță unii celorlalți.

Căutați programul filmului și mergeți să îl vedeți. Dacă aveți ocazia să participați la Q&A-uri nu ezitați să vă spuneți părerile. Dana Rogoz a făcut un lucru foarte fain pentru public și a pornit aceste dezbateri pentru noi, pentru a îndrăzni să vorbim și să cerem ajutorul.

No Comments Yet

Comments are closed